De Basisprincipes

Hier lees je wat de basiselementen voor zelfzorg zijn. En last but not least: heb GEDULD.

Slaap

Ik wil het hier hebben over het belang van een elementaire menselijke basisbehoefte die we vaak wegwuiven: SLAPEN. Wanneer je voldoende slaap krijgt dan gaat het niet alleen over het je ’s morgens beter voelen – het verbetert je werkprestaties, je gezondheid en zelfs je persoonlijke relaties. Evenzo is slaapgebrek geen bijproduct van hard werken; integendeel, het voorkomt letterlijk dat je je volledige potentieel kunt bereiken.

Je voelt mij al komen: SLAAP staat voor mij met stip op nr#1!

Wees eerlijk: hoeveel uren slaap krijg jij op een nacht? De kans is groot dat het minder dan zeven is – wat begrijpelijk is, gezien hoe volgepakt dagelijkse routines meestal zijn. Tussen alle taken die je moet afmaken op het werk, boodschappen doen, voor je gezin zorgen en ook nog sociale activiteiten is er gewoon té veel te doen om genoeg tijd te vinden voor een goede nachtrust. 

Maar we verwaarlozen onze slaap op eigen risico. Het blijkt dat niets belangrijker is voor onze gezondheid, geluk en productiviteit dan een deugddoende “lange” nachtrust van hoge kwaliteit (1). Slaap bepaald in hoge mate onze draagkracht (2).  

Slaaptekort is geen kenmerk van hard werken, toewijding of doorzettingsvermogen. Dit wijdverspreide geloof is een mythe en één die ons veel kwaad doet. Iedereen, van kinderen tot topsporters tot CEO’S, is gezonder en productiever wanneer ze voldoende slaap krijgen. 

Word jij wel eens slaperig op het werk of op school? Ben jij een ouder of leerkracht die niet genoeg rust krijgt? Weet jij dat je wel meer kunt maar heb je het gevoel dat je niet je topprestatie kunt neerzetten? Ik denk dat bijna iedereen hier ja op kan zeggen. Het is tijd voor een slaaprevolutie!

Mijn inzetbaar advies

Schenk een extra uurtje aan je nachtrust en kijk wat er gebeurt. Als je elke nacht minder dan zeven uur slaapt, probeer dan je nachten een paar nachten te verlengen tot zeven of acht uur en kijk of het verschil maakt voor hoe je je voelt en hoe productief je bent de volgende dag. Je zult verbaasd zijn wat een extra uur voor je kan doen!

Heb je nog moeite met slapen?

dan kan ik je verder op weg helpen. In mijn

—>>> verbeter je slaap programma <<<—

leg ik je precies uit waarom slaap zo belangrijk is en hoe we er allemaal voor kunnen zorgen dat we er voldoende van krijgen. 4 weken lang leer je hoe je je slaappatroon kunt verbeteren en daardoor je levenskwaliteit merkbaar kunt verbeteren.

x

Voeding

Hiermee bedoel ik voeding op alle niveau’s nml. op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel vlak.

  • Fysieke voeding ofwel voedzame en nutriënt rijke voeding en beweging;
  • Emotionele voeding ofwel vreugdevol samenzijn, genieten en plezier maken; bouw een vriendenkring op waarop je kunt terugvallen. Of dat nu een wekelijkse yoga les is of een online gemeenschap of familie en vrienden waarmee je af en toe een uitstap maakt. Zolang er maar mensen zijn die je kunnen ondersteunen, waarmee je kunt delen want dit is een van de beste manieren om zelfzorg een vast onderdeel van je dagelijks leven te maken.
  • Mentale voeding ofwel nieuwe dingen leren, nieuwe uitdagingen en ervaringen opzoeken.
  • Spirituele voeding ofwel elke activiteit of inactiviteit die je dichter tot jezelf kan brengen. Dat kan een wandeling op het strand in de stormwind zijn, een dagelijkse meditatie of intens genieten van een kopje thee.

Zoek een routine van ontspanning en zelfzorg die voor jou werkt. Dat kan een dagelijkse meditatie zijn. Je kunt er aan werken om jezelf uit verweermodus te krijgen. Je kunt voor een heerlijke en voedzame maaltijd kiezen. Het kan een warm bad zijn met wat etherische oliën. Of gewoon een lekkere kop koffie of thee drinken.

x

Beweeg

#Autisme #Autism #ASD #ASS #TSA #Verweermodus #SensorischeTrechter #QST #QigongMassage #sensorymassage #DrLouisaSilva #QSTTestimonial #LiefdevolOuderschap #Zorgouders #Zelfzorg101 #LoveLife #InTouch 

Begeef je in de natuur

De Japanners hebben een concept “shinrin-yoku” genaamd, wat letterlijk ‘baden in het bos’ betekent . Je neemt geen écht bad in het bos, maar je dompelt je als het ware onder in het groen. Dat doe je door je tempo te vertragen. Hierdoor ga je het bos op alle mogelijke manieren ervaren wat maakt dat je zintuigen kunnen ontspannen en zich bewust openen. De energie van de atmosfeer in het bos zal dan als het ware je lichaam en geest instromen.

De link tussen ons micro bioom (interne microben) en de hersenen wordt de laatste tijd uitgebreid bestudeerd en het voordeel van een gezond micro bioom is goed gedocumenteerd. Een wandeling in de natuur is een geweldige manier om weer contact te maken met gezonde micro-organismen, het immuunsysteem te verbeteren, mentale en emotionele gezondheid en zelfs gedrag te reguleren.

De wetenschap heeft aangetoond dat er immense, meetbare voordelen zijn om buiten in de natuur te zijn. Een andere van onze favorieten is dat in de nabijheid van bomen je hartslagvariatie zich regelt, waardoor je letterlijk uit verweermodus komt.

Tuinieren is nog zo een gemakkelijke en toegankelijke manier om contact te maken met de natuur. Zelfs een klein stukje grond kan bloemen en eetbare planten produceren en er is een enorme voldoening te halen bij het telen van voedsel en schoonheid en het eten van wat je groeit.

Geduld

Met geduld bedoel ik eerder TRAAGHEID. Kijk of je traagheid in je leven kunt inbouwen, want traagheid heeft oneindig veel voordelen. Het maakt dat je net dat beetje tijd krijgt om te voelen, ervaren, denken, overschouwen wat je volgende stap zal zijn. Het draagt bij tot bewustzijn en slimmer en beter keuzes maken. Je loopt jezelf niet meer voorbij en maakt een transitie van reactief leven naar actief leven.

Een ander groot voordeel van zelfzorg en veel aandacht aan jezelf besteden is dat je een voorbeeld stelt voor anderen. Een voorbeeld van hoe zij jou zouden kunnen voeden en ondersteunen en ook een voorbeeld naar anderen toe van hoe zij voor zichzelf zouden kunnen zorgen.

Al deze elementen samen betekenen dat je “ruimte” voor jezelf zult moeten vrijwaren. Dat doe je door jezelf voldoende tijd te geven om de dag emotioneel te verwerken en bewust te ervaren, in het engels heet dat ‘Be With It’ of wees stil, observeer en ervaar. Wees geduldig. Doe het langzaam en zonder haast . Voed jezelf op alle niveau’s en gun jezelf de tijd, de mensen, de ruimte en aandacht die JIJ verdient.

X

Handje rechts

 

Handje links

 

#Autisme #Autism #ASD #ASS #TSA #Verweermodus #SensorischeTrechter #QST #QigongMassage #sensorymassage #DrLouisaSilva #QSTTestimonial #LiefdevolOuderschap #Zorgouders #Zelfzorg101 #LoveLife #InTouch #MedicinaleQigong