Zelfzorg

Je kunt niet uit een lege beker schenken. Zorg eerst voor jezelf.

Als je ooit in een vliegtuig hebt gezeten heb je de stewardess vast al horen zeggen “Zet eerst je eigen zuurstofmasker op voordat je anderen helpt”. En ze heeft gelijk, dit advies is zo waar dat het van toepassing is op het leven in het algemeen.

Maar wat betekent dat eigenlijk? Het betekent dat zonder voor jezelf te zorgen en te maken dat aan al jouw behoeften is voldaan, het erg moeilijk, zo niet onmogelijk is om voor anderen te zorgen.

Zelfzorg IS egoïstisch zijn en dat is niet iets om je schuldig over te voelen. Je richt je volledig op jezelf, maar tegelijkertijd is het onbaatzuchtig omdat je hierdoor beter voor anderen kunt zorgen. Het vergroot je draagkracht. Dus laten we het ‘zelfgericht’ noemen in plaats van egoïstisch zijn.

Als je negeert hoe belangrijk het is om voor jezelf te zorgen en enkel focust op de zorg voor anderen, zal de dag komen dat je gezondheid het begeeft… en dan kun je niet voor jezelf OF anderen zorgen. En ik kan het weten, want dit was de eerste grote les die ik moest leren. Ik had zoveel van mezelf gegeven dat er geen overschot meer was en toen kon ik én niet meer voor mezelf zorgen én niet meer voor mijn kinderen. je wilt  niet dezelfde fout maken die ik heb gemaakt.

Met andere woorden: Zelfzorg is net zo belangrijk als lucht, voedsel en water.

Hier is hoe je het doet

Leer eerst wat de basiselementen voor zelfzorg zijn. En hier staat SLAAP met stip op nr#1! Daarna volgt VOEDING op alle niveau’s nml. op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel vlak. En last but not least: wees GEDULDIG. Doe het langzaam en zonder haast. Geef jezelf de tijd, ruimte en aandacht die jij verdient. Zoek een routine van ontspanning en zelfzorg die op je lijf is geschreven en die voor jou werkt.

Hoe meer tijd, ruimte en aandacht je aan jezelf geeft, hoe veerkrachtiger en beter uitgerust je zult zijn om jezelf EN anderen te helpen. Hoe beter jij je voelt, hoe beter de mensen om je heen zich zullen voelen, omdat je meer tijd en energie hebt te besteden aan wat écht belangrijk is: de mensen in je leven.

X

Basisprincipes   Handje rechts

Handje links

Zelfzorg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.