Qigong Sensorische Massage Therapie

De Podcast

 


Wat is Qigong?


Qigong [spreek uit als tchiekung] is een oude tak van de Traditionele Chinese Geneeskunde die al duizenden jaren wordt toegepast om mensen te helpen hun gezondheid te verbeteren en hen helpt te herstellen van ziekte.


Wat is Qigong Massage?


Qigong massage verenigt de Oosterse traditionele aanpak en de Westelijke pragmatische en onderzoeksgerichte benadering in de geneeskunde.

De Qigong Sensorische Therapie [QST], ook wel Qigong Massage genoemd, is een set van 12 bewegingen die de algehele bloed- en energiecirculatie van het kind verbetert en gericht is op het genezen van de zintuiglijke handicap bij autisme. De massage werkt rechtstreeks op de acupressuurpunten en kanalen van het lichaam.

Het is ook een dubbeltherapie. De therapeut en de ouder(s) werken samen in het geven van de massage. De therapeut traint de ouder(s) in het geven van een leuke en eenvoudige vorm van de massage (15 minuten). Deze massage verankert de vooruitgang in de therapiesessies en versterkt de ouder-kind relatie.

Qigong Sensorische Therapie als massage interventie is bewezen effectief in de behandeling van de sensorische handicap bij autisme en bij zelfregulerende problemen. Een aantal gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeksstudies (1) tonen de volgende verbeteringen aan na 5 maanden van behandeling met qigong massage voor autisme:

* 32% vermindering van het autistisch gedrag
* 38% vermindering van de sensorische problemen
* 49% verbetering van de problemen met aanraking

Na twee jaar wordt een vermindering met 44% van de ernst van het autisme en de gerelateerde ouderstress gerapporteerd. 1 op 4 kinderen schuift op tot buiten het spectrum. De behandeling is effectief bij zowel milde als ernstige vormen van autisme.

QST werkt op het zintuiglijke en autonome zenuwstelsel, waardoor hyper- en hypo-reactiviteit in alle zintuigen naar een normaal niveau kunnen terugkomen. Bij kinderen met zelfregulatie problemen wordt het autonome zenuwstelsel gecompenseerd, de parasympatische toon verhoogt, de sympathische toon kleiner en het kind is zo in staat om zichzelf weer te reguleren wanneer nodig. Slaap, spijsvertering en stemming verbeteren waardoor de stress bij ouders aanzienlijk vermindert.

Meer info op de website van the Qigong Sensory Training Institute: https://qsti-nl.weebly.com
Info over opleiding voor ouders en professionals vind je op  de website van Make Children Better®


Waarom heb ik hier nog nooit over gehoord?


Het is heel normaal dat je nog maar weinig of nooit over Qigong Sensorische Therapie [QST] hebt gehoord vermits er in W-Europa nog maar enkele therapeuten gecertificeerd zijn in de Qigong Sensorische Therapie.

Er zijn op dit moment ongeveer een 100-tal QST therapeuten wereldwijd. Het merendeel onder hen wonen aan de westkust van de Verenigde Staten, in de staten Oregon en Washington. Er zijn ook therapeuten in Australië, Canada, Afrika en in Litouwen.
Kijk hier voor de lijst met alle Qigong Massage Therapeuten in Europe.


Is QST veilig voor mijn kind?


Ja het is absoluut veilig.

Deze methode stoelt op eeuwenoude qigong principes en 16 jaar wetenschappelijk onderzoek. De Qigong Sensorische Therapie is samengesteld met het doel een zachte en veilige methode te zijn. De massage wordt van het begin tot het einde op de evolutie en de noden van het kind aangepast. Elke massagesessie is zeer uniek en respecteert de vorderingen en het niveau van het kind. Het is over het algemeen een zeer zachte en non-invasieve techniek.


Hoe kan dit autistische kinderen met hun zintuiglijke problemen helpen?


Zoals blijkt uit onderzoek, hebben autistische kinderen vaak grote zintuiglijke problemen. We weten ook dat sommige kinderen een ware sensorische handicap hebben. Ze ervaren hun lichaam en hun omgeving niet op dezelfde manier als de rest van de familie dat doet. Hun zintuiglijk systeem is uit balans, de zintuigen werken niet samen.

Het hoofddoel van de qigong massage is om de zintuiglijke functies van het kind zo goed mogelijk te reguleren. Als gevolg daarvan gaat de zintuiglijke informatie van de huid, ogen, mond, oren en het hele lichaam weer samen werken. Het kind kan dan zijn lichaam en de wereld om hem heen beter begrijpen. Hij wordt nieuwsgieriger en begint oogcontact te maken. Vanaf dan krijgt het kind meer focus en concentratie, is meer ontspannen en klaar om deel te nemen aan sociale situaties. Zijn wereldlijke ontwikkeling kan nu beginnen, hij kan nu open bloeien.

Het Qigong Sensory Training Institute heeft samen met het Teaching Research Institute van de Western University in Oregon ook onderzoek gepubliceerd over een aangepaste vorm van de qigong massage voor kinderen met het syndroom van Down. Ze hebben mooie resultaten behaald met deze groep, vooral met betrekking tot hun totale kracht, conditie, grove motoriek en expressieve taal.


Hoe weet ik of de qigong massage werkt voor mijn kind?


Bij de opstart van elke begeleiding vullen ouders 3 vragenlijsten in.

– De zintuigen en zelfregulatie vragenlijst

Deze brengt de reacties op zintuiglijke overbelasting van je kind in beeld en meet zijn zelfstandigheid op het niveau van zelfregulatie en zelfbeheersing.

– De ouderschap stress index

Deze geeft weer hoe zwaar het als ouder aanvoelt om een kind met speciale noden op te voeden.

– De ontwikkelingsmijlpalen checklist

Deze geeft een beeld van de behaalde ontwikkelingsmijlpalen van je kind.

Met deze meetinstrumenten schetsen we een beeld van het kind bij de opstart van de begeleiding. Na enkele maanden worden dezelfde vragenlijsten weer ingevuld om te pijlen naar de voortgang en efficiëntie van de behandeling.

Tijdens de diverse wetenschappelijke studies (1) die de afgelopen jaren werden uitgevoerd is gebleken dat elk kind dat aan een QST progamma deelnam vooruitgang heeft geboekt met een gemiddelde van 44%.

Natuurlijk moet je niet wachten op de resultaten van de voor- en natesten. Je zult al snel (binnen enkele weken) merken dat je kind beter slaapt en beter gaat eten. Geleidelijk aan komen er dan andere verbeteringen bij zoals minder meltdowns en/of woede aanvallen, beter reactievermogen, meer aandacht, …

Qigong massage maakt dat je elke dag een kwaliteitsmoment hebt met je kind waar jullie allebei enorm van zullen genieten.


Hoe is de qigong massage naar het Westen gekomen?


De Qigong Therapie werd in 2001 naar de VS gebracht door dr. Louisa Silva. Haar medische graad behaalde ze aan de Universiteit van California en was arts in de Traditionele Chinese Geneeskunde en had een Master diploma in Public Health. Dr. Silva woonde en leefde in Oregon (VS) en beoefende de geneeskunde zowel vanuit Westerse als Oosterse benadering. In januari 2018 is zij overleden.

In 2000 kreeg de zoon van een goede vriendin een autisme diagnose. Ze zag hoe moeilijk het was voor het kind en de familie om hiermee om te gaan. Ze werd zich ervan bewust dat er een groot gebrek was aan effectieve, op onderzoek gebaseerde behandelingen voor deze aandoening. Ze nam contact op met haar mentor en werkpartner, Dr. Anita Cignolini voor meer informatie over een techniek die ze tijdens haar opleiding had leren kennen. Dr. Cignolini was de eerste medisch geschoolde arts die de medische Qigong vanuit China naar het Westen bracht.
Dr. Silva baseerde zich haar methode om de Qigong Sensorische Massage Therapie die we vandaag kennen te ontwikkelen. Hoofddoel van haar aanpassingen in de werkwijze was de voorwaarde dat ouders en therapeuten de massage zelfstandig zouden kunnen uitvoeren zonder aan efficiëntie en resultaat te moeten inboeten.

Dr. Silva was zeer onderzoeksgericht en keek er streng op toe dat élk detail van de Qigong Sensorische Massage Therapie via wetenschappelijke studies (1) gedocumenteerd werd om zo de doeltreffendheid van de techniek te kunnen aantonen.


Hoe kan ik de qigong massage leren?


Info over opleiding voor ouders vind je HIER
Info over opleiding voor professionals kun je vinden op de website van Make Children Better®.

#ChiFlowsChildGrows  #QigongForAutism #QST

X

Verweermodus   Handje rechts

Handje links
Autisme

QST in detail   Handje rechts

QST Research   Handje rechts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.