Trauma

Inzicht in trauma en hoe je zenuwstelsel weer tot rust te brengen

 

Bij trauma, waar denk je dan aan?

Veel mensen denken bij trauma aan één enkele gebeurtenis, bijvoorbeeld een auto ongeluk of fysiek of seksueel misbruik. Dit is één manier om trauma op te lopen. Er zijn echter nog vele andere manieren die meer subtiel zijn en in de loop der tijd trauma kunnen opbouwen. 

We hebben allemaal wel één of andere vorm van trauma ervaren. Simpelweg het feit dat we een fysiek lichaam hebben maakt dat we vatbaar zijn voor traumatische ervaringen. 

Hoe wordt trauma gedefinieerd?

Trauma-expert Peter Levine zegt: “Trauma treedt op wanneer een gebeurtenis een onverwerkte impact op een organisme veroorzaakt”. Het is een onvermijdelijke ervaring die ons verwerkingsvermogen overweldigt. Wanneer we geen keuze hebben dan ontstaat trauma. En deze ervaringen kunnen een blijvende impact hebben op onze fysieke en emotionele gezondheid en welzijn.

Er zijn verschillende soorten trauma

Een paar voorbeelden van trauma zijn:

–  shocktrauma, wat een grote gebeurtenis is (zo definiëren de meesten van ons trauma).
– Er is ook ontwikkelingstrauma, wat opbouwt door voortdurend traumatische ervaringen tijdens onze (vroege kinderjaren) ontwikkeling (wat we bij autisme zien).
Secundair trauma, wat resulteert in nauwe associatie met iemand die actief getraumatiseerd is.
– Of micro-trauma’s, dit kunnen subtiele en pijnlijke patronen zijn van het omgaan met een ander die onze eigenwaarde en welzijn verminderen.

Inzicht in traumareacties en het zenuwstelsel

Peter Levine verklaart: “Trauma zit in het zenuwstelsel, niet in het gebeuren”. Juist ja! Lees deze zin nog een keer: “Trauma zit in het zenuwstelsel, niet in het gebeuren”.  Ons zenuwstelsel houdt voortdurend onze omgeving in de gaten om te bepalen of we veilig zijn of niet. Dr. Stephen Porges, neurowetenschapper en auteur van de Polyvagal Theory, noemt dit neuroceptie.

Zaken die ons een onveilig gevoel geven: een hard geluid, ongewenste aanraking of geen aandacht krijgen wanneer we het willen. Voelen we een bedreiging dan reageert ons lichaam en probeert het ons terug te brengen naar een staat van veiligheid. Wanneer we niet terug kunnen naar dat gevoel van veiligheid, dat er voor ons allemaal anders uitziet, dan gaan we onszelf beschermen en verdedigen. We kunnen

  • gaan SLIJMEN – proberen om overdadig te plezieren en te sussen (denk aan het Stockholm-syndroom);
  • VECHTEN – boos en agressief worden als een vorm van zelfbescherming;
  • VLUCHTEN – zo snel mogelijk uit de situatie komen; of
  • BEVRIEZEN – overgaan op afsluiten en dissociatie.

Onze angstreactie wordt geactiveerd en we gaan instinctief een van deze paden af. Daar is ons zenuwstelsel op ingesteld. We kiezen niet bewust voor een van deze reacties. Het gebeurt vanzelf nog voordat we erover kunnen nadenken. Ons denkvermogen in onze hersenen wordt afgesloten en we schakelen over op onze automatische piloot (ons limbische of reptielen brein).

Inzicht in trauma en hoe je zenuwstelsel weer tot rust te brengen

Deze onvrijwillige reactie is gebaseerd op informatie uit ons onderbewuste. Dit is een gevolg van ALLES wat we in het verleden hebben meegemaakt en niet hebben verwerkt en dat opgeslagen ligt in ons onderbewuste. Het zijn vele factoren, van hoe onze verzorgers op onze behoeften als zuigeling hebben gereageerd, tot de volgorde van geboorte en onze genetische aanleg.

Als je denkt dat je anders zou moeten reageren wanneer je angstreactie wordt geactiveerd, of je zou je reactie in elke situatie willen kunnen beheersen, denk dan nog eens na.
Dit is hoe je lichaam is werkt. En dit mechanisme van het onderbewuste is er om ons veilig te houden.

Het onderbewuste

De reactie zelf is minder belangrijk dan ons integratievermogen. Kunnen we een gebeurtenis niet plaatsen of integreren dan creëert dat trauma. Het goede nieuws is dat je kunt leren je trauma reactie te herkennen en je hersenen opnieuw te bedraden om met meer flexibiliteit te kunnen reageren. En nóg beter nieuws is dat je de informatie die opgeslagen ligt in je onderbewuste kunt opkuisen. Het komt allemaal terug op het creëren van een gevoel van veiligheid en van daaruit toegang te krijgen tot nieuwe keuzes.

Genezen van Trauma

In mijn ervaring zijn er 2 zaken nodig om van trauma te genezen. Enerzijds het onderbewuste opschonen en anderzijds meer bewustzijn ceëren. Dat opschonen doen we via Neuro Emotionele Integratie [NEI] en de bewustwording door middel van coaching en lichaamswerk.

 

Neuro Emotionele Integratie Handje rechts

 

CoachingHandje rechts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.