James (8j)

is 8 jaar bij aanvang van de QST therapie. Hij heeft een autisme diagnose (Niveau 2: vereist substantiële steun) Hij is extreem afgesloten en heeft duidelijke tekorten in verbale en non-verbale sociale communicatievaardigheden; sociale beperkingen zijn zichtbaar ook al is er sprake van ondersteuning. Hij heeft geen contact met zijn vader die hij weg duwt noch met zijn kleinere broer (3,5) tegen wie hij agressief is. Op school heeft hij geen vrienden en verdraagt moeilijk de schoolse beperkingen. Hij loopt de hele tijd op zijn tenen en springt en zwaait de armen achteruit. Hij is zeer ongeduldig, kan het niet verdragen om niet de eerste in alles te zijn, kan niet met andere kinderen spelen omdat wachten op zijn beurt te moeilijk blijkt. Slaap: hij valt slecht in slaap en heeft volgens mama geen goede regenererende nachtrust. Hij heeft een aangepaste voeding zonder gluten of melk. Hij is een heel moeilijke eter en constant geconstipeerd.
Résultats-Mélissa-James-web
Na 3 maanden met als enige ondersteuning de QST massage vertoont James geen stereotiep gedrag meer, enkel wanneer hij moet ontladen na een heftige ervaring zwaait hij nog vaag met de armen. Zijn taal is enorm geëvolueerd, hij is niet langer opgesloten in oneindige vraagstellingen, is nieuwsgierig, is geïnteresseerd, ontdekt leugens, verbergt voorwerpen en herinnert zich waar hij ze verborg. Hij begint met anderen te spelen en heeft innige momenten met zijn papa die hij graag ziet. Hij speelt met zijn kleine broertje en samen halen ze kattenkwaad uit. Doordat zijn gedrag verbetert wordt het duidelijk dat suiker en rijst hem niet bevallen en dat hij er hyperactief en onhandelbaar van wordt. In het spel kan hij nu zijn beurt afwachten en leert hij te verliezen. Hij is helemaal zindelijk nu, kan rechtopstaand plassen en van constipatie is geen sprake meer. Hij loopt niet meer op de tippen van de tenen en springt niet meer. Zijn slaap is goed en hij is rustig gedurende de dag. Hij helpt mama met  het opruimen en luistert wanneer hij aangesproken wordt, mama zal de suiker en de rijst niet meer toevoegen aan zijn dieet.

Bunse-Mélissa-James-web
Op ontwikkelingsgebied kunnen we constateren dat bij de start (bovenste pijl) de ontwikkeling vrij disharmonisch was in alle domeinen (van 3 tot 5 jaar afhankelijk van het domein), en dat de ontwikkeling in de verschillende domeinen niet dezelfde waren. Vandaag zien we dat de verschillende ontwikkelingsgebieden dichter bij elkaar komen en elkaar meer in evenwicht houden, wat leidt tot een beter gedrag. Vaardigheden waarmee hij informatie beter kan vasthouden en minder nood heeft aan compensatie, wat dit kind naar een algemene ontwikkeling van een 5,5 jarige brengt vrs een gemiddelde van 3,4 jaar bij de start van de behandeling 2 maanden eerder.