Focus eerst op draagkracht

Mensen, hier is de bottom-line: wanneer je een bepaald gedrag probeert te veranderen of aan te moedigen, is “draagkracht” de eerste en belangrijkste plaats om te starten. Veel mensen geloven dat als iemand niet gemotiveerd lijkt te zijn, dit komt omdat ze het niet willen. Men kijkt bijna nooit dieper om na te gaan of iemand daadwerkelijk iets wil of dat ze gewoonweg niet de capaciteit of het vermogen hebben het te doen. Als coach zie ik dit elke dag wanneer ik met ouders praat. Ze vertellen me dat ze al jaren proberen hun kind te motiveren een baan te krijgen, op tijd wakker te worden, noem maar op. Dan praat ik met het kind en zij vertellen me dat ze het idee om een ​​baan te hebben of op magische wijze in staat zijn om op tijd wakker te worden helemaal zien zitten, alleen ze kunnen niet.  Ze zitten zo diep in verweermodus (1), (2), (3)  dat ze zo weinig energie en emotionele capaciteit hebben dat het idee als wishful thinking klinkt.

Stel dat je kind zijn huiswerk niet heeft gedaan. Dat kan voor 100% een motivatieprobleem zijn in het geval dat ze uit verweermodus waren en ze alle tijd, kennis, lepels (4) (emotionele capaciteit), middelen, enz. hadden om het huiswerk te doen en ze kozen er eenvoudigweg voor om het niet te doen. Maar de overgrote meerderheid van de tijd heb ik ontdekt, is het in de eerste plaats een kwestie van draagkracht. Er was iets intern of extern aan de hand en ze voelden zich op een of andere manier geblokkeerd.

Zoals Carl Alasko, Ph.D zo bondig in zijn boek “Beyond Blame” (5) zei: “Iedereen doet altijd zo goed mogelijk als ze kunnen binnen hun persoonlijke mogelijkheden, hun persoonlijke geschiedenis, wat ze weten en niet weten en wat ze op dat moment voelen. Als ze een gezondere beslissing zouden kunnen nemen, zouden ze dat absoluut doen. Dit geldt ook voor jou.”

Weet je het niet zeker? Geef je kind dan het voordeel van de twijfel. Stel dat ze het echt willen (of tenminste kunnen) en het is gewoon een kwestie van draagkracht. Zelfs als het een mix is en het is 90% “Ik wil niet” en 10% “Ik voel me geblokkeerd”, dan nóg eerst die 10% aanspreken. Je probeert stroomopwaarts te zwemmen totdat je je focus verlegt naar capaciteit en draagkracht.

Synoniemen voor capaciteit en draagkracht zijn:

bekwaamheid – geschiktheid – competentie – vermogen – kundigheid – handigheid – bedrevenheid – vereiste eigenschappen – aanleg – krachtdadigheid – geschiktheid – ruimte – uitvoerings bekwaamheid – kennis – begaafdheid – handigheid – vaardigheid – talent – vakmanschap

Vergeet ook niet om naar emotionele en energetische draagkracht te kijken. Vaak richten we ons enkel op mentale en fysieke capaciteiten.

 

IMG_2991

 

Als je meer wilt weten over mijn aanpak om autisme beter te maken dan kunt je hier beginnen of klik ook op onderstaande foto om mijn FB pagina te bezoeken.

voor-dagelijkse-inspiratie-3

 

#Autisme #Autism #ASD #ASS #TSA #Verweermodus #SensorischeTrechter #QST #QigongMassage #sensorymassage #DrLouisaSilva #QSTTestimonial #LiefdevolOuderschap #Zorgouders #Zelfzorg101 #LoveLife #InTouch